avatar
Today is Friday
October 18, 2019

July 2, 2011

Mobile app development

by tsnoei — Categories: Uncategorized — No Comments - Afdrukken Afdrukken

Marktaandeel Mobile

Stel je bent van plan een mobile app te bouwen, welke platform is dan het meest geschikt om mee te beginnen? Marktaandeel is dan natuurlijk erg belangrijk en dan blijkt dat kiezen voor Microsoft niet meer zo heel vanzelfsprekend is. Hoe ziet de mobiele-platformwereld er tegenwoordig uit?

Microsoft
Microsofts Windows Phone 7, opvolger van het al niet erg populaire Windows Mobile is nog geen succes. Overigens zijn gebruikers van de Mango variant van WP7 erg enthousiast. Het zijn er alleen niet zo veel.

Nokia
Nokia speelt weliswaar nog een grote rol op de smartphone markt, echt populair zijn de met Symbian uitgeruste telefoons niet meer. CEO Stephen Elop noemt het bedrijf zelfs een zinkend schip al hebben ze (nu) nog een behoorlijk marktaandeel.

RIM
RIM (Blackberry) lijkt op dit moment de plank mis te slaan en gaat niet echt voor de wind. De eerste ontslagronde is al aangekondigd. Bovendien keren developers zich af van het Blackberry platform omdat het te ingewikkeld zou zijn door de variatie aan bedieningsmogelijkheden.

Apple
Het aandeel Apple neemt niet echt af maar ook niet toe. Apple blijft populair maar is duur en heeft een negatieve naam door de sterke controle die zij uitoefenen op Apps en content.

Android
Kijkend naar het lijstje hiernaast is Android als enige besturingssysteem voor de mobiele markt ECHT booming. Het marktaandeel is de afgelopen tijd fors toegenomen. Android heeft Symbian, voorheen de grootste, snel ingehaald.

Wat Android natuurlijk echt mee heeft is het open besturingssysteem en de gratis beschikbare ontwikkeltools. Als app developer kun je zo aan de slag. Publiceren van je app hoeft niet perse via een market maar kan direct vanaf je eigen website. Er zijn meerdere Android markets beschikbaar waarvan de Google Android market de meest bekende en meest populaire market is. Als developer in Nederland kun je voor omgerekend € 17,- je apps in deze market plaatsen.

Android wordt nog interessanter doordat er op dit moment veelbelovende Android tablets op de markt beginnen te komen die serieus de concurrentie aan kunnen met de Apple iPad.

Wat nu?
Tijd om je als developer voor mobile eens achter de oren te krabben. Als rechtgeaard Microsoft developer kom je dan in een soort identiteitscrisis. Apps ontwikkelen voor Android betekent namelijk het omarmen van Java. …en van C# naar Java geeft toch meer het gevoel dat je achteruit gaat dan vooruit. Toch heeft ook Java een hoop in huis. Een mooi OO-taal die draait op veel operating systemen. Tools te over die toch niet echt onderdoen voor de tools die Microsoft biedt, daarbij zijn ze ook nog eens gratis.

Persoonlijk heb ik toch mijn keuze gemaakt. Android heeft op mobiele apparaten de toekomst, voorlopig in ieder geval. Wat voor mij ook een belangrijke overweging is. Ik mis de laatste tijd de dynamiek die Microsoft altijd had. De Microsoft Developer Days waren dit jaar bijvoorbeeld wat saai. Men had eigenlijk maar weinig ECHT nieuws te melden. Daarentegen gebeurd er in de Android-wereld een heleboel. Daarbij is er zeker een vergelijkbare en minstens zo enthousiaste community en dat motiveert!

Nee, Microsoft zeg  ik zeker geen vaarwel. Maar ik ga mijn aandacht toch wat meer verdelen.

 

Om nog eens na te lezen:

Facebook comments:

No Comments »

No comments yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2019 Snoei's .NET blog All rights reserved - Wallow theme v0.44 by ([][]) TwoBeers - Powered by WordPress - Have fun!